subota, 16. prosinca 2017.

Marin Getaldić

Marin Getaldić rođen je 2. listopada 1568. u Dubrovniku. On je bio  hrvatski matematičar i fizičar. 1595. godine  otišao je s Gučetićem u London. Nakon toga je otputovao u Antwerpen 1597. godine gdje je ostao do 1599. Tamo je učio matematiku kod francuskoga matematičara  Coigneta i dobio prve poticaje za znanstveni rad. U Parizu je upoznao Viètea. To je bio zadnji susret s njegovim radom u matematici. U Italiji je upoznao Galileija. U Dubrovnik se vratio 1601. a onda putovao u Italiju kako bi radio svoje radove. Tamo je upoznao njemačkog matematičara Claviusa i austrijskoga astronoma Grienbergera. 1603. se vratio u Dubrovnik, gdje se bavio optikom i u Betinoj špilji izvodio pokuse.
Njegovo prvo djelo se zove Unaprjeđenje Arhimeda ili o različitim vrstama tijela uspoređenima po težini i veličini. U tom djelu se radi o određivanju odnosa između težine i obujma. Napisao je još puno knjiga o matematici.
 Pod utjecajem Viètea, umjesto s geometrijskim veličinama ili s brojevima radi s općim veličinama. Njegovo djelo je znatno utjecalo na razvoj primjene algebre. Izdanje sveukupnih Getaldićevih djela izašlo je u Zagrebu pod nazivom Opera omnia 1968. godine.

Broj komentara: 6:

  1. bravo žiža. Postovi su ti domišljati i kreativni, ali možeš i bolje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro di pričala od početka do kraja. Možda malo previše nebitnih godina.

    OdgovoriIzbriši
  3. jako lijepo i kreativno. BRAVOO!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično samo nastavi jako mi se sviđa to što radiš.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako mi se sviđa kako pišeš isto tako mi se jako sviđa i tvoj blog samo tako nastavi suppperr jee:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Text je odličan i blo ti je odličan samo nastavi.

    OdgovoriIzbriši