petak, 24. studenoga 2017.

Steve Jobs

Steve Jobs se rodio 24. veljače 1955. On je zajedno sa Steveom Wozniakom napravio uređaj imena Blue Box . To je uređaj pomoću čega možete besplatno telefonirati. Ali on je želio više. Htio je napraviti najsnažnije računalo tog doba. Uz pomoć Stevea Wozniaka, uspio je napraviti računalo Apple I. Proizveli su 63 primjerka. Ubrzo su osnovali tvrtku koja se zvala Apple Computer. Uspjeli su napraviti još i Apple II. i Apple III. u kratkom roku. Apple III. nije baš bio uspjeh jer se brzo pregrijao jer Jobs nije htio da se stavi ventilator za hlađenje. Nakon toga nastao je Apple Lisa koji je bio prvo računalo koje je imalo grafičko korisničko sučelje. Onda je nastao Macintosh. Trebao je biti jeftiniji od Apple III. Ali zbog Jobsovih inzinstiranja je on stajao jako puno i ubrzo je onda Jobs bio otpušten iz uprave Applea. Ali u polovici devedesetih se Jobs vratio u tvrtku i onda je opet krenula masovna prodaja. Jobs je još izumio i Pixar. Ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je bio najmanje plaćen menađer s plaćom od jednog dolara godišnje. Umro je zbog raka 5. listopada 2011. Zahvaljujući Steveu Jobsu danas mi koristime IPhone.


Što bih htjela biti?

Ja još ne znam što bih htjela postati kad odrastem. Neko vrijeme sam htjela postati slastičarka, pa sam onda htjela raditi u uredu ili biti učiteljica.
Slastičarka bih htjela biti jer sam jednog dana na internetu vidjela recept za kekse i odlučila ga napraviti. Svidjelo mi se raditi neke slastice pa sam tako nastavila. Prije sam pekla nešto skoro svaki dan, a sada sve manje. Dva su razloga za to. Jedan je moja mama jer je bila ljuta zato što je svako malo trebala kupovati sastojke, a drugi razlog je to što mi se jednostano više ne da ili nemam vremena.
 Za rad u uredu bilo mi je fora gledati mamu kako sve što radi na poslu je sjedenje i tipkanje na računalu. Ali kad sam malo porasla sam shvatila da to nije samo to.
Učiteljica bih bila tjelesne i zdravstvene kulture, engleskog jezika ili razrednica od prvog do četvrtog razreda. I od toga sam brzo odustala. Ako želim raditi taj posao trebam biti pametna i dobro organizirana.
Još nisam sigurna što želim biti kad odrastem, ali znam da ću tu odluku do srednje škole promjeniti barem nekoliko puta. Ako se ikada u životu odlučim što ću biti i nađem dobar posao biti ću sretna!

srijeda, 22. studenoga 2017.

Moj hobi

Osim što se bavim rukometom, idem i na izviđače. Obožavam ih zbog izleta, prijatelja, natjecanja, igri... Ovo ljeto bili smo na 10. Smotri Saveza izviđača Hrvatske. Ali tamo je bilo i Izraelaca, Francuza i Hrvata. Imali smo puno raznih aktivnosti i upoznali puno novih prijatelja. Naš logor je bio pored rijeke Kupe. Svaki dan smo se kupali. S nama na logoru su bili još odredi Lepoglava, Sirius i Bijeli Javor. Na kraju Smotre smo se plakali jer se dugo nećemo vidjeti. Ali mjesec dana nakon, vidjeli smo se na Renesansnom festivalu u Koprivnici i još kasnije na natjecanju u Varaždinu. Nadam se da ćemo se ubrzo opet vidjeti!
izviđačke marame